A gyors fogyás soha nem tartós. Ezt ajánlják a fogyókúrareceptek: gyors (hetekig, nem hónapokig tartó) szenvedést átmeneti eredményért. Ha azt hiszed, hogy pusztán akarattal és szenvedéssel gyorsan megszabadulsz néhány kilótól, minden valószínűség szerint nem csak visszahízod, amit lefogytál, hanem még rá is hízol néhány kilót. (Innen ered a jojó-fogyókúra kifejezés.) Ha az átalakítás drámai eredményeket hoz egy hónapon belül - szerencsés vagy. De a megfelelő átalakítás, a test működédének átállítása három hónapos menet. A cél az, hogy kellemessé tegyük ezt a három hónapot, nem pedig börtönbüntetéssé.
Ahogy arra dr. Csoda figyelmeztetett, a gyors fogyókúra bizonyos táplálkozási betegségeket is okozhat, melyek veszélyei sokkal nagyobbak, mint a túlsúlyé. A megoldás nem a pótlásokban rejlik, hanem abban, hogy a lehető legtöbb jó ételt együk. A változatosság segít kárpótolni azért, amit hiányolunk - és amit valójában hamarosan nem is fogunk hiányolni.
A francia nők elképedve figyelik, hogy néhány ember mindig ugyanazt eszi. A gasztronómiai unalom egészségtelen túlevéshez vezet. Ha evési szokásaidnak nem teszed részévé az improvizációt és a kísérletezést, egészen biztosan rutinevővé válsz. Ez éppoly rossz, minta rutinszerelem - amikor elvész a csillogás -, és éppoly valószínű, hogy ennek is baj a vége! A francia nők tudják, milyen fontos, hogy a kényelem izgalommá váljon. Nem tudsz piacra járni? Nincs időd főzni? Nyugi: sem gazdagnak, sem szakácsnak nem kell lenned ahhoz, hogy élvezd a természetes ízek hatalmas tárházát. Ha megtanulsz néhány trükköt, meglepően kis erőfeszítéssel főzhetsz változatosan és gyorsan.
Tekints ezt lehetőségnek arra, hogy kipróbálj eddig ismeretlen ételeket és ízeket. Új sajtról hallottál? Friss fűszernövényről? Mit szólsz a rájához, a mogyoróhagymához vagy a zellergumóhoz? Vagy az osztriga bármely változatához - nekem egyébként ez az egyik kedvencem. Az újdonság remek kikapcsolódás. Válaszd a minőséget a mennyiséggel szemben: szezonális ételeket vásárolj. A legjobb szezonális étel rendszerint olcsóbb, mint a legrosszabb nem-szezonális.
És még egy trükk a változatosságról: mivel a legtöbb ételből az első néhány harapás nyújtja a legtöbb élvezetet, egyszerre csak egyféle legyen a tányérodon, legalábbis az étkezés elején, amikor még élvezni tudod az ízeket. A többféleség megsemmisíti a változatosság célját.
Lassan tanuld meg az adagok kezelését. Az adagok mérete volt az amerikaiak vesztett csatája, egy igazi gasztronómiai Waterloo. Fokozatosan csökkentsd, különösen, ha valami nagyon finomat eszel. A lazac csodás, egészséges étel, ge ha egy negyed kiló kell belőle ahhoz, hogy jóllakj, túl sokat eszel. Legyen kéznél egy mérleg, és csökkentsd ötdekánként, míg végül 12-18 dkg elég a jóllakáshoz. Ez a pont rávilágít a protein-fogyókúra groteszk elemére: annyi szalonnát ehetsz, amennyi beléd fér, míg egy falat kenyér le nem mehet a torkodon (rettenetesen felháborító!). Szabálynak tekintheted, hogy egy negyed kiló egyetlen étkezésre bármiből: túl sok. És föl sem fog tűnni a változás, mármint az elégedettségben, csak éppen a tested mutatja majd.
|