Semmi kétség: a franciák mind fajtában, mind mennyiségben sokkal több gombát esznek, mint az amerikaiak. Minden ősszel igazi izgalmat jelent, amikor újabb és újabb fajták érkeznek a piacra. Elegáns éttermek kiemelt alkalmakkor különleges gombaételeket szolgálnak föl, olykor pedig teljes gombamenüt kínálnak.
Amerikában egész évben van gomba. Nedves pincékben tenyésztik ipari módszerekkel. Biztos ismered: fehér és tökéletes alakú, félhold formájú kalappal. Vannak ennél rosszabb dolgok is, de a csúnya gombák sokkal ízletesebbek, a frissen szedettek pedig leírhatatlanul finomak. A legjobb gombát finom kis üzletekben árulják (olykor mérhetetlenül drágán), valamint a szabadtéri piacokon (de ott sem olcsón). De ha gombáról van szó, ezt a keserű pirulát le kell nyelni. Kerüld a szupermarketeket, és tekintsd a gombát olyasminek, amivel alkalomadtán fölvághatsz kicsit.
Gombát évezredek óta fogyaszt az emberiség; már a régi kínaiak is ismerték, szerették probiotikus előnyeit. És noha ma már sokkal több fajtát termesztenek, még mindig nem ismerjük eléggé a tökéletes gombatermesztés titkát. Szóval, ha völgy vagy erdő közelében jársz, ahol magad szeded (hozzáértő ítélete alapján), tekintsd kivételesen szerencsésnek magad. Fantasztikus az íze, az állaga, ráadásul szinte nincs benne zsír, cukor vagy só, de sok benne a szükséges rostanyag, és több a protein, mint a legtöbb friss zöldségben. Csupa vitamin és ásványi anyag - főleg B-vitamin van benne -, de ha forró vízben főzöd, ezek eltűnnek, tehát edd nyersen (kevés olajos dresszinggel), persze nem a szupermarketben kaphatót. Jó lenne rendszeresen gombát enni: nyersen vagy főve, nem beszélve a töltött gombáról.
|