Francia Divat és Életmód
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

A francia nők nem híznak...
 
Halak és a tenger gyümölcsei

Ha nem túl régen - és városban - születtél, nyilván azt hiszed, hogy gyakorlatilag az összes halfajtának, különösen a lazacnak egész évben szezonja van. Mindenütt látod, kiváltképp azóta, mióta kitalálták, hogy minden betegséget gyógyít, a szívbajtól a ráncokig. mind hallottunk arról, hogy a lazac - a rengeteg "jó zsírnak" köszönhetően - lenyomja a vérnyomást, a koleszterint, tisztítja az ereket, szabályozza a szívritmust és küzd a rák ellen - egyéb jótékony hatása mellett. De emlékezz csak a természetfilmekre: a lazac tavasszal heroikus küzdelmet folytat, hogy az ár ellen ússzon, a legtöbb bele is hal az erőfeszítésbe. A valódi lazac idényjellegű.

Hogy kielégítsék az egész éves, eget ostromló igényeket, a lazacállományt manapság hatalmas farmokon "tenyésztik", amelyek rettenetes környezeti nyomás alatt gyenge minőségű lazacot produkálnak, távolról sem olyat, amely csodaételként híresült el. Az áruházi és a vadon élő lazac sem színben sem ízben nem hasonlítható össze; az utóbbi egyébként legalább kétszer annnyiba kerül. Pusztán a keresletről és a kínálatról van szó: nincs egész évre elegendő jó minőségű lazac. A több pedig kétségtelenül kevesebb, ha lazacról van szó. Noha veszít valamelyest az ízéből és az állagából, mégis jobb, ha fagyasztott vadon élő lazacot veszünk (az alaszkai vagy csendes-óceáni legnagyobb mennyiségben késő tavasszal kapható az északi féltekén, de kisebb mennyiségben egész évben).

Francia étterem nem létezik valamilyen lazac nélkül; a nagyipari tenyésztés előtti időkben Norvégiából vagy Skóciából importálták (ma is ezt tekintik a legfinomabbnak Európában). Legközönségesebb elkészítési módja a saumon fume (füstölt lazac); tökéletes előétel vacsorákhoz vagy koktélokhoz, hiszen nem kell elkészíteni. A füstölt lazac egy szelet pirítóssal és egy pohár pezsgővel: klasszikus forma (a lazac sós-olajos íze istenien "működik együtt" a pezsgő savanykásságával). A lazac alkalmazkodó étel, szinte mindennel kiváló: végy egy kis adagot, füstölt, nyers vagy párolt formában (hidegen vagy melegen tálalva), adj hozzá krumplit, rizst, póréhagymát, édesköményt - vagy bármelyik kedvenc zöldségedet. A lazac szereti a kaprot, bazsalikomot, köményt, kapribogyót, citromot - és sok más fúszert is. Próbáld ki sóskával - egyszerű, de elegáns otthoni étel. S ha már egyszerűségről beszélünk, ebben a műfajban az egyik oldalán sütött lazac verhetetlen; gyakran készítem, mert pontosan hat percbe telik.

Ha nincs éppen lazac, van más. Minden hétvégén szemügyre veszem a piacon a halas standokat; veszek frissen kifogott ráját, tonhalat. Tudjuk, hogy a halpiac - minden kikötővárosban van belőle - nem épp olyan, mintha botanikus kertben sétálnánk. Kevés háziasszony veszi hozzá az időt és a fáradségot - de egyszer mindenképp érdemes, hogy lásd a különbséget. Először is: a friss halnak nincs halszaga, a húsa nem véres. Ha tudod, mi a jó, boltban is kiválaszthatod a megfelelő halat. Időt takarítasz meg vele: a jó halat a legegyszerűbb elkészíteni.

Szeretem a fésűkagylót, ezt az édes, ízes, húsos kis érmét, amelynek a szezonja általában október végétől, november elejétől márciusig tart. Franciaország tengeri ételeinek Mekkájában, Bretaigne-ban csak ilyenkor kínálják az éttermek. A fésűkagyló év végén különösen népszerű, ahogy ezt kedvenc párizsi bisztrómban, a Benoit-ban megtudtam egy novemberi napon. Ez az a hely, ahol minden tökéletes, de azért megkérdeztem a pincért: "Mi ma a legjobb?" "Asszonyom" - felelte -, "természetesen a fésűkagyló". Igaza volt.

Az osztriga szintén rendkívüli élvezet. Távolról sem olyan drága, mint például a kaviár, de mégis a 21. század fantasztikus kifinomultságáról mesél (a 19. században olcsó volt és hétköznapi, sőt kissé proletár-jellegű). És ugyan mit könnyebb föltalálni? Escoffier, a legendás párizsi séf volt az első, aki a 20. század fordulóján kitalálta, hogy jégkásán tálalja, fél kagylóját kis tálkának használva az isteni léhez. Csöppnyi citromlé és morzsányi bors illik a természetes ízéhez. Noha az osztrigát rendszerint csak fokozatosan szereti meg az ember, ha megkóstolod, örökre rabul ejthet, ahogy lecsúszik a torkodon. Nem véletlen, hogy a hedonisták az osztrigaevést a csábításhoz hasonlítják. Néhányan még azt is hozzáteszik, hogy az érzéki élvezetet fokozza, ha a másik is velünk eszik.

A franciáknak a kagylóevéshez nem kell villa, csak az első két üres félkagylóhéjat használjuk, és azzal kaparjuk ki a kagylót. Egy-két pohár muskotályos borral kísérve fantasztikus ebédet ettünk, kevés kalória, sok ásványi só és vitamin. Az osztriga is alapeleme lehet a meglepően kiegyensúlyozott étkezésnek, hiszen proteint, szénhidrátot és egy kevéske zsírt tartalmaz (nem beszélve a rengeteg vitaminról és nyomelemről). Mindig meglepődöm azon, hogy féltucat osztriga legföljebb hatvan-hetven kalória. Akárcsak a nagy szerelem, rengeteget ad vissza, mindig új, sosem unalmas. Elég hosszú a szezon is: gyakorlatilag majdnem a teljes év; a csúcsidő persze az ősz és a tél. (Nyáron nem árt óvatosnak lenni!) Franciaországban az osztriga az év végi rituálénk része. Látogass el egy piacra karácsony és főleg újév előtt, látni fogod, amint ládaszám értő fogyasztókra vár.

 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?