A salátába mindig teszünk magvakat, és persze szórunk a halra, de még a húsra is. Tésztához is adjuk, joghurtba, süteménybe, fagylaltba is belemorzsoljuk. Olajat nyerünk belőlük - finom alternatívát jelent a szent olíva mellé.
Nagyon tápláló, finom és egészséges számos ételhez - s a tálaláshoz -, valamint a "jó zsírok" koncentrátuma lévén fokozza az ételek tartalmasságát. De vajon tudtad-e, hogy ez is szezonális növény?
Ha ettél valaha friss mogyorót, vagy mandulát, akkor tudod, miről beszélek. Semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor az ember feltör egy frissen lepotyogott mogyorót; a vékony barna héj oly rugalmas, hogy harc nélkül adja át az édes fehér gyümölcsöt. Az illat és íz leírhatatlan - egyik sincs rokonságban a repülőn osztogatott zacskós valamivel...
A mogyorófélékben sok a telítetlen zsírsav, valamint az E-vitamin, kálium, magnézium, cink és más egészséges ásványi anyag. Sokan magas kalória- és zsírtartalmú ennivalónak tartják, ami igaz is, tehát óvatosnak kell lenni vele: három-négy deka mogyoró nagyjából nyolc deka csirkének felel meg, de tápanyagokban sokkal gazdagabb annál. Egyél egy kis maréknyit, és élvezd jótékony hatását. Egyenként fogyaszd, ha lehet.
Magvakat az üzletekben is árulnak, de ezek nem frissek, sokszor több hónaposak, és néha avasak. Repülőn sem jobb a kínálat, ráadásul az ott felszolgált mogyoró még jó sós ia, hogy elfedje az állott ízt. Akkor kell leszedni és eltenni, amikor a szezonja van, ekkor garantált a minősége. Ha frisshez nem juthatsz hozzá, legalább győződj meg róla, hogy nem avas. A bioboltokban általában jó minőségűt lehet kapni. Légmentesen zárt üvegben tárold, távol a fénytől (és semmiképpen sem a hűtőben, kérlek).
|