Első szakasz: ébresztő. Ez egy régimódi, háromhetes étkezési leltár. Annak fölmérése, hogy mit eszel - ez már önmagában, akár néhány nap múltán is a változtatás kezdete lehet.
Második szakasz: átalakítás. Ez bevezetést jelent a francia stílusú táplálkozás világába és sokféleségébe. Ennek során rátalálhatsz néhány "gonosz" ételre, és kiiktatod ezeket. Az átalakítási szakasz rendszerint három hónapig tart, bár néhány étel esetében már egy hónap alatt sikerül. Ez nem afféle diétás újonctábornak felel meg, pusztán alkalom arra, hogy a tested átálljon egy másféle működésre. A fegyelem fontos, de a rugalmasság egyenesen létfontosságú, különösen ebben a motivációs szakaszban: az a cél, hogy elhagyjuk a rutint mind az étkezésekben, mind a tevékenységekben, és a minőség kerüljön a mennyiség fölé. Nincs pizza három egymást követő napon, de nincs három órás torna sem vasárnap. Öt érzékünkkel fordulunk egy új gasztronómia felé (görög szó, még mielőtt francia lett volna, és azt jelenti: "a gyomor törvényei"). Három hónap nem rövid idő, de nem is túl hosszú olyasmire, amit aztán sosem kell újra csinálni. Természetesen szervezetünk átállása hosszabb időt vesz kíván, mint megszabadulni négy kilónyi víztől, miképpen azt sok szélsőséges diéta első lépésként eléri. De mivel francia módszerről van szó, hát lesz öröm is, méghozzá rengeteg!
Harmadik szakasz: stabilizáció. Ebben a fázisban a kedvenc ételeid megfelelő arányban épülnek be az új étrendbe. Már elérted a szervezeted új "egyensúlyát", és legalább félúton jársz a kívánt súlyfölösleg leadásában. Meglepő, de ezen a ponton már szabad "elgyengülni", és mégis tovább fogyhatsz, vagy megtarthatod optimális súlyodat - ha már elérted. Lesz néhány tanácsom az idényjellegű ételekkel és a fűszerezéssel kapcsolatban is; hatékony eszközök, és távolról sem annyira macerás, mint gondolnád. És adok receptet a "variációk egy témára" francia változatára is, vagy arra, hogyan készítsünk egy ételből három fogást, megtakarítva ezzel időt, pénzt és kalóriát.
Negyedik szakasz: finomítás életre szólóan. Már elérted a célt, egyensúlyod stabilizálódott, csak a finomítás van hátra. Immár eléggé ismered a tested és az ízlésed ahhoz, hogy váratlan kilengések esetén - vagy amikor új életszakaszba lépsz - apró igazításokat hajts végre. Táplálkozási szokásaid és életmódod az ízlésedhez és az anyagcserédhez igazodnak, tehát - akár egy klasszikus Chanel-kosztüm - apróbb változtatásokkal örökké tartanak. Egészen másként eszel, ösztöneid vetekszenek a francia nőkével: a frissességet és ízt részesíted előnyben, s ez megnyitja előtted azokat az érzéki örömöket, amelyeket a tálalás, a szín és a változatosság nyújt. Amit teszel, örömmel teszed, nem büntetésből. Élvezed a csokoládét és a vacsorához a pohár bort is. Miért is ne?
A táplálkozáson kívül - hiszen ez a fő téma - az egészséges életmódról is szólok, hisz ennek is élvezetesnek kell lennie. Akárcsak az ételek elkészítése, ez sem kíván rendkívüli erőfeszítést (fizikai, érzelmi, intellektuális, szellemi vagy anyagi értelemben) - csak némi kiegyensúlyozottságot. Vannak elemei, amelyeket én a "francia zennek" nevezek - ezek gyorsan és könnyen tanulhatók és bárhol gyakorolhatók (ámbátor a francia nők nemigen járnak edzőtermekbe, de ha te ezt szereted, csináld kedved szerint!). Még a franciák is tudják, hogy az élet nem csak evésből áll, tehát találsz majd francia ötleteket másra is, mint például a szerelem vagy a nevetés. Kezdettől fontos észben tartanod Montaigne mondását, amely ma igazabb, mint bármikor: "Az egészséges test és az egészséges szellem együtt működik. Hogy mindkettőt fenntartsuk, semmi sem helyettesítheti az életörömöt."
Most tehát elmesélek néhány történetet, illetve néhány tucatot. Szeretek mesélni is, akárcsak enni és inni. Régi, alapvető történetek ezek, remélem, te is élvezni fogod. Nem úgy, mint a diétáskönyvekben: most nem fogsz egyből fejest ugrani a közepébe és grafikonokat tanulmányozni - el kell olvasnod a könyvet elejétől a végéig. Enni tanulni olyan, mint nyelvet tanulni: el kell mélyedni benne.
Hát akkor kezdjük!
|