Francia Divat és Életmód
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

A francia nők nem híznak...
 
Péksütemények

 

"Semmilyen jógagyakorlat, semmilyen meditáció nem nyugtat meg annyira, mint az, ha magad sütöd a kenyered."

Egy-két szelet kenyér az étkezés mellé (vagy étkezésenként) nagy örömforrás. Valami aprósággal (néhány szardíniával, vagy ami épp kéznél van) és kevés vajjal laktató, egészséges étel önmagában is. A vajas kenyér nagyszerű reggeli; a sonkás-vajas bagett, a klasszikus francia szendvics megfelelő ebéd.

A jó kenyér rostokban gazdag, és létfontosságú az emésztés szempontjából. A franciáknak határozott elvárásaik és ismérveik vannak. A bagett legyen ropogós, nagy, szabálytalan lyukakkal; a pain au levain legyen puha és omlós, kissé savanykás. És mindegyik ételhez más illik. Szóval a kenyér is változatos, és igyekszenek is kihasználni élvezeti lehetőségeit.

Bagett (4 darab)

Ez a 45-60 cm hosszú francia kenyér éppúgy Franciaország szimbóluma, mint az Eiffel-torony. Habár a francia nők manapság nem otthon sütik, hiszen minden sarkon árulják, az otthon sütött friss bagett fantasztikus ízéhez semmi sem mérhető. A jó bagett ropogós, nedves, kicsit rágós és persze ízletes. És nagyon könnyű elkészíteni. Víztartalma a lisszttől és az időjárástól függ.

Reggelire szívesen fogyasztják vajjal és eper- vagy sárgabaracklekvárral megkenve.

Hozzávalók:

1 kiskanál száraz élesztő

2 csésze meleg víz

4-5 csésze fehérítetlen finomliszt

2 kiskanál só

1 tojás, fölverve és egy evőkanál hideg vízzel elkeverve

1 csésze=2,5 dl

1. Egy kis tálban 1/2 csésze meleg vízben feloldjuk az élesztőt. Villával elkeverjük. 10 percre félretesszük.

2. Összekeverjük a lisztet és a sót. Hozzáadjuk az élesztőt és a maradék 1 1/2 csésze vizet. Addig keverjük a tésztát, míg gyúrhatóvá válik. Enyhén lisztezett deszkán 6-10 percig gyúrjuk; a tészta legyen ragadós és puha. Tálba tesszük, nedves ruhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten addig hagyjuk (kb. egy óra), míg a duplájára dagad.

3. Kiborítjuk a tésztát, és négy egyforma részre osztjuk. Mindegyiket bagett formára igazítjuk. Enyhén olajos sütőpapírra tesszük, és hagyjuk, hogy duplájára dagadjon.

4. Előmelegítjük a sütőt 230 fokosra. A bagettek tetejét megkenjük a tojás-víz keverékkel. Éles késsel bekarcoljuk a tetejét.

5. Két csésze forró vizet öntünk egy lábosba, és a bagettek mellé teszzük a sütőbe, hogy a levegő nedves legyen. 15 percig sütjük a bagettet, majd levesszük a hőmérsékletet 200 fokosra, és további 5-10 percig sütjük, míg aranybarna lesz. Kivesszük a sütőből és rácsra tesszük, hogy kihűljön, mielőtt fölszeleteljük.

 

Croissant (12 darab)

A croissant "lépcsőzetesen" készül - időbe telik, míg "megnő". Pénteken kell hozzáfogni ahhoz, hogy vasárnap reggel élvezhessük; de az egyes lépések viszonylag gyorsak, tehát az étel elkészítese összesen nem több, mint másfél óra. A technikáját sem nehéz megtanulni; néhány alkalom után igazi croissant-sütő lesz belőled.

A bagettel szemben a franciák a croissant-t csak lekvárral eszik, vagy mártogatják egy csésze finom, forró reggeli kávéba.

Hozzávalók:

1 csésze tej, plusz 2 evőkanálnyi a croissant tetejére

2 kiskanál száraz élesztő

2 1/4 csésze plusz 3 evőkanálnyi liszt (külön tálban)

2 evőkanál cukor

1 kiskanál só

12 evőkanál (sótlan) vaj

A megkenéshez:

1 tojás sárgája egy evőkanál tejjel összekeverve

1 csésze=2,5 dl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Péntek este (1.nap)

1. Meglangyosítunk 1 csésze tejet. 1/4 csészényi langyos tejben feloldjuk az élesztőt. Hozzákeverünk 2 evőkanál lisztet (a nagyobbik mennyiségből), és csomómentesre keverjük. Műanyagfóliával letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk, míg a duplájára dagad (kb. 20 perc).

2. Belekeverjük a cukrot és a sót 2 1/8 csésze lisztbe.

3. Megmelegítjük a maradék tejet. A megdagadt tésztát elektromos mixerbe tesszük, hozzáadjuk a langyos tejet, és nagy fordulatszámon keverve hozzáadjuk a cukrot, sót és lisztet (2. lépésből), egyszerre csak keveset, és fokozatosan csökkentjük a fordulatszámot is, míg a tészta puha és nyúlós lesz.

4. A tálat letakarjuk műanygagfóliával, és éjszakára hűtőbe tesszük.

Szombat reggel (2. nap)

1. A szobahőmérsékletű vajat összedolgozzuk (puhára) a maradék 3 evőkanál liszttel. Kockaformára alakítjuk.

2. A munkafelületet (márványlap az ideális) megszórjuk liszttel, a hideg tésztát 15x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, a vajkockát rákenjük a téglalap kétharmadára, körben másfél cm-es peremet hagyva. Akár egy levelet, harmadára hajtjuk a tésztát. Az óra járásával ellentétesen megfordítjuk a tésztát (olyan, akár egy jegyzetfüzet, a nyitott részével jobbra), majd ismét kinyújtjuk 15x40 cm-es téglalappá, és ugyanúgy behajtjuk  megint.

3. Tepsibe tesszük, műanyagfóliával letakarjuk, és 6 órára hűtőbe tesszük.

Szombat délután (2. nap)

1. A tésztát kétszer ismét kinyújtjuk és bahajtjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük.

Vasárnap reggel (3.nap)

1. Másfél órával a sütés előtt kivesszük a tésztát a hűtőből, és a lisztes munkafelületre tesszük. Amilyen gyorsan csak tudjuk, negyven cm átmérőjű körformára nyújtjuk. Késsel negyedekre vágjuk, majd minden negyedet 3 háromszögre.

2. Két kézzel a háromszög hosszú oldalától kezdve felsodorjuk a tésztákat a csúcsuk felé. A végeit nem hajtjuk be croissant formájúra. A tésztát sütőpapírra tesszük, és megkenjük két evőkanálnyi tejjel. Körülbelül 45 percig szobahőmérsékleten hagyjuk, míg duplájukra dagadnak.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokosra. Megkenjük a tésztát a tejjel kevert tojássárgájával, és 15-20 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnul, lazán fóliát borítunk rá, és tovább sütjük. 20 percig hagyjuk hűlni tálalás előtt.

 

Mákos zsömle (12 darab)
Ideális lehet reggelire, étkezések mellé, vagy csak úgy! :)

Hozzávalók:

1 tojás

1 evőkanál víz

1 1/3 csésze sima joghurt

4 evőkanál olívaolaj

2 1/2 csésze szitálatkan liszt

2 evőkanál cukor

1 kiskanál só

1 evőkanál sütőpor

1 kiskanál mák

1. Összekeverjük a tojást a vízzel, félretesszük.

2. összekeverjük a joghurtot az olivaolajjal. Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót és a sütőport. Mélyedést nyomunk a közepébe, és beleöntjük a joghurtos olajat. Ujjunkkal egyenletesre keverjk a tésztát. Addíg gyúrjuk, míg sima lesz és nem ragad.

3. 200 fokosra előmelegítjük a sütőt. 12 kerek bucit formázunk, sütőpapírra tesszük. Megkenjük a tojás-víz keverékkel, megszórjuk mákkal. Éles késsel mindegyik tetejére keresztet metszünk. 30 pervig sütjük, míg aranyszínű lesz. Melegen is jó, de ha kihűlt, szobahőmérsékleten is finom.

 

 

 

 

 

Pain au levain
Ez a kenyér akkor jó, ha puha, omlós és íze kissé savanykás.

Előkészületek 1:

30 g élesztő

22 g teljes kiőrlésű liszt

38 g  francia liszt

60g szobahőmérsékletű víz

 

Alaposan keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Fedjük le az edényt és szobahőmérsékleten hagyjuk állni eddig, amíg kétszeresére dagad (kb. 8 óra)

Előkészületek 2:

kovász az előző lépésből

100 g francia liszt

37 g teljes kiőrlésű liszt

100 g szobahőmérsékletű víz

 

A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd szobahőmérsékleten hagyjuk állni 4-6 óráig, amíg megint kétszeresére dagad.

 

 

Tészta hozzávalók:

300 g kovász az előző lépésekből

150 g tönkölybúzaliszt

700 g francia liszt

20 g só

590 g hideg víz

 

 

 

 

Tészta elkészítés:

1. Kézzel vagy mixerrel keverjük össze a hideg vizet és a lisztet. Tegyük a tésztát enyhén olajozott tálba, fedjük le, és tegyük hűtőbe 12 órára.

2. A következő napon adjuk hozzá a kovászt és a sót a tésztához, keverjük el egyenletesre. Hagyjuk szobahőmérsékleten 2-3 óráig, amíg térfogatának 1/3-ával megnő. Tegyük hűtőbe 20-24 órára. Ezalatt ismét duplájára dagad. Szobahőmérsékleten kelesztjük még 2 órát, amíg ismét kétszeresére nő.

3. Most formázzuk a tésztát megfelelő alakúra és tegyük sütőedénybe. Takarjuk le nedves törülközővel és hagyjuk szobahőmérsékleten 1,5-2 óráig.

4. Melegítsük elő a sütőt 450 fokosra. A sütőbe tegyünk egy lábasban vizet, hogy párás legyen a levegő sütésnél. Tegyük be a sütőbe a tésztát és vegyük le a hőmérsékletet 230 fokra. Ha a cipók már aranybarnára sültek és belső hőmérsékletük is elérte a kb. 95 fokot, akkor ki lehet venni őket a sütőből.

5. Étkezés előtt 3 óráig hagyjuk hűlni, vagy ahogy igényünk tartja.

 

 

Pain de seigle
Ez a könnyű barna kenyér kétharmadrész rozs-, egyharmadrész búzalisztből készül. A franciák szívesen fogyasztják osztrigához.

Előkészületek 1:

10 g élesztő

35 g rozsliszt

35 g víz

Keverjük össze, hagyjuk szobahőmérsékleten, amíg kétszeresére nem dagad, majd rakjuk hűtőbe.

 

Előkészületek 2:

80 g kovász (az előző lépésből)

80 g rozsliszt

80 g víz

Tegyük ugyanazt, mint az előző lépésben.

 

Előkészületek 3:

230 g kovász (az előző lépésekből)

230 g liszt

350 g víz

Keverjük össze és hagyjuk szobahőmérsékleten, amíg duplájára dagad (kb. 6 óra)

Tészta hozzávalók:

690 g kovász (előző lépésekből)

345 g rozsliszt

345 g búzaliszt

440 g víz

20 g só

2g száraz élesztő

 

Elkészítés:

1. Keverjük össze az összes hozzávalót. Gyúrjuk össze kézzel vagy robotgéppel.

2. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba és takarjuk le.

3. Meleg helyen kelesszük 2 óráig.

4. Tegyük a tésztát egy sima felületre és alakítsuk kenyér formájúra. Szórjunk a tetejére lisztet.

5. Tegyük a tésztát egy belisztezett sütőpapírra és egy tálban hagyjuk 1 órát pihenni.

6. Melegítsük elő a sütőt.

7. 240 fokon gőzzel süssük 10 percig, majd vegyük le a hőt és 200 fokon süssük további 40-50 percig.

 

 

Pan au Chocolat (12 darab)
Elsősorban a gyerekek körében kedvelt édes péksütemény, de a felnőttek is szívesen fogyasztják reggelire, tejeskávéval.

Hozzávalók:

45 dkg liszt

3 dkg cukor

0,5 tk só

6 g szárított élesztő

3 dkg + 18 dkg vaj

225 ml langyos víz

1 tojás

10 dkg étcsokoládé

Kenéshez:

1 tojás

 

 

 

1. A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt összekeverjük. Beledolgozunk 3 dkg vajat, hozzáadunk 1 tojást és a vizet, majd tésztát gyúrunk belőle.

2. A 18 dkg vajat 3 darabra osztjuk.

3. A tésztát 25x50 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A vaj egyharmadát apró darabokban eloszlatjuk a tészta kétharmad részén.

4. A tészta vajmentes oldalát behajtjuk középre, majd ráhajtjuk a másik oldalát is. A széleit sodrófával összenyomjuk. A tésztabatyut elforgatjuk 90 fokkal. Kinyújtjuk, majd összehajtjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

5. Amíg van a vajból, megismételjük a 3. és a 4. lépést (a pihentetést is).

6. Ha a vaj elfogyott, a tésztát még kétszer kinyújtjuk, és összehajtjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.

7. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és 12 darabra vágjuk.

8. A csokit apróra daraboljuk, tizenkét részre osztjuk, és minden tésztadarab közepére teszünk belőle.

9. A tésztákat felcsavarjuk. A végeit összenyomjuk, és a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.

10. Megkenjük őket tojással, és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

 

 

Pan au raisin (8 darab)

Ezt szintén reggelire szokták fogyasztani, a Pain au Chocolat mellett pedig a gyerekek egyik legnagyobb kedvence.
Hozzávalók:
 
25 dkg liszt
 
150-170 ml langyos tej
 
3,5 dkg cukor
 
6 gramm szárított élesztő
 
12,5 dkg hideg vaj
 
Krém:
 
vanílás cukrászkrém
 
mazsola
 
1 tojás sárgája és 1 ek tej a kenéshez
 
felmelegített baracklekvár
1. A lisztet, a cukrot és az életszőt egy tálban összekeverjük. A langyos tejet beleöntjük és összegyúrjuk. Letakarjuk a tálat és félretesszük, amíg a duplájára dagad.
 
2. Ha megkelt meggyúrjuk és kinyújtjuk négyzetté. Megkenjük vajjal és mind a négy behajtjuk, majd téglalappá nyújtjuk. Utána harmadára hajtjuk és hűtőbe tesszük egy órára pihenni. Kivesszük, ismét kinyújtjuk, összehajtjuk és visszatesszük a hűtőbe. Ezt 2-3 alkalommal még megismételhetjük.
 
3. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk kb. 30×35 cm-es téglalappá, megkenjük a vaníliakrémmel és jó alaposan megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalánál fogva feltekerjük és 2,5-3 cm széles szeleteket vágunk belőle egy jó éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket jó szellősen, majd letakarjuk és szobahőmérsékleten 45-60 percig kelesztjük.
 
4. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A csigákat megkenjük tejjel elkeveret tojássárgával és 20-25 percig sütjük amíg szépen meg nem pirulnak.
 
5. Felmelegítjük a baracklekvárt  forrásig, majd egy ecsettel a még langyos csigákat megkenjük vele.
 
 
 
 
 
 
Francia diós kenyér
Ezt a kenyeret előszeretettel fogyasztják különbőző borokhoz és sajtkóstoláshoz.
Hozzávalók:

10 dkg dióbél

5 dl langyos tej

5 dkg élesztő

4 ek dióolaj (vagy étolaj)

1,5 kk só

75 dkg finomliszt

 

 

1. A diót apróra vágjuk. 10 darabot egészben hagyunk a díszítéshez.

2. A felaprított diót egy serpenyőben megpirítjuk.

3. A kézmeleg tejet egy tálba öntjük, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés lisztet elkeverünk benne. Langyos helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután az olajat  és a sót hozzáadjuk. A liszttel hólyagos tésztává dagasztjuk. A diót beledolgozzuk.

4. A tésztát egy tálban, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

5. Meglisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük és gömbölyded cipókat  formálunk belőle. A tetejüket nem túl mélyen kb. ujjnyi szélességben késsel bevagdossuk és a kimaradt diókat ezekbe a vájatokba tesszük.

6. Tepsire rakjuk és kb. 30 percen át ismételten kelesztjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

Olívás kenyér
Ez a kenyér legtöbbször a mediterrán ételek és a halak kísérője szokott lenni.

Hozzávalók:

20 dkg liszt

20 dkg liszt

2 dkg élesztő

2 és fél dl tej

1 teáskanál só

10 dkg magozott olajbogyó

1 evőkanál fenyőmag

 

1. A liszteket szitáljuk egy tálba, és keverjük össze a sóval.

2. Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel.

3. Az olívabogyót aprítsuk fel, és a fenyőmagot is vághatjuk kisebbre.

4. Gyúrjuk össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyjuk kelni másfél órát.

5. A tésztából formázzunk hosszúkás kenyeret, és tegyük egy kivajazott tepsibe.

6. A tetejét vagdossuk be, és szórjuk meg egy kis liszttel. Hagyjuk így is kelni fél órát.

7. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és süsssük a kenyeret fél óráig. Vegyük lejjebb a hőt 180 fokra, és süsssük további fél órát.

 

 

Zabpelyhes francia kenyér/bagett

Vajjal és lekvárral megkenve isteni reggeli alapja lehet.

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

5 dkg zabpehely

4 dkg élesztő

1 dkg só

1 dl olaj

1. Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele.

2. A lisztet a zabpehellyel, az élesztővel, az olajjal gyúrd össze. Annyi vizet tegyél bele, hogy puha tésztát kapj. Meleg helyen egy órán keresztül keleszd.

3. A megkelt tésztát vágd öt részre, és formázz hosszúkás rudakat.

4. Egy tepsit vajazz és lisztezz ki, majd tedd rá a cipókat. 20-30 percig keleszd, majd a tetejüket vágd be.

5. Előmelegített sütőben süsd készre őket.

 

Francia mézes kenyér/bagett
Egy édesebb változat a bagettre.

Hozzávalók:

400 g liszt

1 tk méz

600 g félfehér búzaliszt

40 g friss élesztő

1 tk cukor

20 g vaj

liszt a dagasztáshoz

1. A 400 g lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a mézet és 1 tk sót, majd elkeverjük 400 ml langyos vízzel. Ezt a kovászt egy éjszakán át meleg helyen kelni hagyjuk.

2. Másnap a kovászhoz adjuk a félfehér búzalisztet. Az élesztőt a cukorral feloldjuk 150 ml langyos vízben. A vajat a liszthez morzsoljuk, és megszórjuk 1-2 tk sóval.

3. Mindezt a felfuttatott élesztővel kemény, rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarva 60 percig pihentetjük.

4. A tésztát lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, és két, kb. 40 cm hosszú tekercset formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és mindkét tekercset 5 cm-enként ferdén bevágjuk. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük.

5. A kenyereket 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha a teteje túl sötét lesz, takarjuk le alufóliával.

 

 

 

 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?