"Semmilyen jógagyakorlat, semmilyen meditáció nem nyugtat meg annyira, mint az, ha magad sütöd a kenyered."
Egy-két szelet kenyér az étkezés mellé (vagy étkezésenként) nagy örömforrás. Valami aprósággal (néhány szardíniával, vagy ami épp kéznél van) és kevés vajjal laktató, egészséges étel önmagában is. A vajas kenyér nagyszerű reggeli; a sonkás-vajas bagett, a klasszikus francia szendvics megfelelő ebéd.
A jó kenyér rostokban gazdag, és létfontosságú az emésztés szempontjából. A franciáknak határozott elvárásaik és ismérveik vannak. A bagett legyen ropogós, nagy, szabálytalan lyukakkal; a pain au levain legyen puha és omlós, kissé savanykás. És mindegyik ételhez más illik. Szóval a kenyér is változatos, és igyekszenek is kihasználni élvezeti lehetőségeit.
Bagett (4 darab)
|
|
Ez a 45-60 cm hosszú francia kenyér éppúgy Franciaország szimbóluma, mint az Eiffel-torony. Habár a francia nők manapság nem otthon sütik, hiszen minden sarkon árulják, az otthon sütött friss bagett fantasztikus ízéhez semmi sem mérhető. A jó bagett ropogós, nedves, kicsit rágós és persze ízletes. És nagyon könnyű elkészíteni. Víztartalma a lisszttől és az időjárástól függ.
Reggelire szívesen fogyasztják vajjal és eper- vagy sárgabaracklekvárral megkenve.
|
Hozzávalók:
1 kiskanál száraz élesztő
2 csésze meleg víz
4-5 csésze fehérítetlen finomliszt
2 kiskanál só
1 tojás, fölverve és egy evőkanál hideg vízzel elkeverve
1 csésze=2,5 dl
|
1. Egy kis tálban 1/2 csésze meleg vízben feloldjuk az élesztőt. Villával elkeverjük. 10 percre félretesszük.
2. Összekeverjük a lisztet és a sót. Hozzáadjuk az élesztőt és a maradék 1 1/2 csésze vizet. Addig keverjük a tésztát, míg gyúrhatóvá válik. Enyhén lisztezett deszkán 6-10 percig gyúrjuk; a tészta legyen ragadós és puha. Tálba tesszük, nedves ruhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten addig hagyjuk (kb. egy óra), míg a duplájára dagad.
3. Kiborítjuk a tésztát, és négy egyforma részre osztjuk. Mindegyiket bagett formára igazítjuk. Enyhén olajos sütőpapírra tesszük, és hagyjuk, hogy duplájára dagadjon.
4. Előmelegítjük a sütőt 230 fokosra. A bagettek tetejét megkenjük a tojás-víz keverékkel. Éles késsel bekarcoljuk a tetejét.
5. Két csésze forró vizet öntünk egy lábosba, és a bagettek mellé teszzük a sütőbe, hogy a levegő nedves legyen. 15 percig sütjük a bagettet, majd levesszük a hőmérsékletet 200 fokosra, és további 5-10 percig sütjük, míg aranybarna lesz. Kivesszük a sütőből és rácsra tesszük, hogy kihűljön, mielőtt fölszeleteljük.
|
Croissant (12 darab) |
|
A croissant "lépcsőzetesen" készül - időbe telik, míg "megnő". Pénteken kell hozzáfogni ahhoz, hogy vasárnap reggel élvezhessük; de az egyes lépések viszonylag gyorsak, tehát az étel elkészítese összesen nem több, mint másfél óra. A technikáját sem nehéz megtanulni; néhány alkalom után igazi croissant-sütő lesz belőled.
A bagettel szemben a franciák a croissant-t csak lekvárral eszik, vagy mártogatják egy csésze finom, forró reggeli kávéba.
|
Hozzávalók:
1 csésze tej, plusz 2 evőkanálnyi a croissant tetejére
2 kiskanál száraz élesztő
2 1/4 csésze plusz 3 evőkanálnyi liszt (külön tálban)
2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
12 evőkanál (sótlan) vaj
A megkenéshez:
1 tojás sárgája egy evőkanál tejjel összekeverve
1 csésze=2,5 dl
|
Péntek este (1.nap)
1. Meglangyosítunk 1 csésze tejet. 1/4 csészényi langyos tejben feloldjuk az élesztőt. Hozzákeverünk 2 evőkanál lisztet (a nagyobbik mennyiségből), és csomómentesre keverjük. Műanyagfóliával letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk, míg a duplájára dagad (kb. 20 perc).
2. Belekeverjük a cukrot és a sót 2 1/8 csésze lisztbe.
3. Megmelegítjük a maradék tejet. A megdagadt tésztát elektromos mixerbe tesszük, hozzáadjuk a langyos tejet, és nagy fordulatszámon keverve hozzáadjuk a cukrot, sót és lisztet (2. lépésből), egyszerre csak keveset, és fokozatosan csökkentjük a fordulatszámot is, míg a tészta puha és nyúlós lesz.
4. A tálat letakarjuk műanygagfóliával, és éjszakára hűtőbe tesszük.
Szombat reggel (2. nap)
1. A szobahőmérsékletű vajat összedolgozzuk (puhára) a maradék 3 evőkanál liszttel. Kockaformára alakítjuk.
2. A munkafelületet (márványlap az ideális) megszórjuk liszttel, a hideg tésztát 15x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, a vajkockát rákenjük a téglalap kétharmadára, körben másfél cm-es peremet hagyva. Akár egy levelet, harmadára hajtjuk a tésztát. Az óra járásával ellentétesen megfordítjuk a tésztát (olyan, akár egy jegyzetfüzet, a nyitott részével jobbra), majd ismét kinyújtjuk 15x40 cm-es téglalappá, és ugyanúgy behajtjuk megint.
3. Tepsibe tesszük, műanyagfóliával letakarjuk, és 6 órára hűtőbe tesszük.
Szombat délután (2. nap)
1. A tésztát kétszer ismét kinyújtjuk és bahajtjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük.
Vasárnap reggel (3.nap)
1. Másfél órával a sütés előtt kivesszük a tésztát a hűtőből, és a lisztes munkafelületre tesszük. Amilyen gyorsan csak tudjuk, negyven cm átmérőjű körformára nyújtjuk. Késsel negyedekre vágjuk, majd minden negyedet 3 háromszögre.
2. Két kézzel a háromszög hosszú oldalától kezdve felsodorjuk a tésztákat a csúcsuk felé. A végeit nem hajtjuk be croissant formájúra. A tésztát sütőpapírra tesszük, és megkenjük két evőkanálnyi tejjel. Körülbelül 45 percig szobahőmérsékleten hagyjuk, míg duplájukra dagadnak.
3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokosra. Megkenjük a tésztát a tejjel kevert tojássárgájával, és 15-20 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnul, lazán fóliát borítunk rá, és tovább sütjük. 20 percig hagyjuk hűlni tálalás előtt.
|
Mákos zsömle (12 darab) |
|
Ideális lehet reggelire, étkezések mellé, vagy csak úgy! :) |
Hozzávalók:
1 tojás
1 evőkanál víz
1 1/3 csésze sima joghurt
4 evőkanál olívaolaj
2 1/2 csésze szitálatkan liszt
2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
1 evőkanál sütőpor
1 kiskanál mák
|
1. Összekeverjük a tojást a vízzel, félretesszük.
2. összekeverjük a joghurtot az olivaolajjal. Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót és a sütőport. Mélyedést nyomunk a közepébe, és beleöntjük a joghurtos olajat. Ujjunkkal egyenletesre keverjk a tésztát. Addíg gyúrjuk, míg sima lesz és nem ragad.
3. 200 fokosra előmelegítjük a sütőt. 12 kerek bucit formázunk, sütőpapírra tesszük. Megkenjük a tojás-víz keverékkel, megszórjuk mákkal. Éles késsel mindegyik tetejére keresztet metszünk. 30 pervig sütjük, míg aranyszínű lesz. Melegen is jó, de ha kihűlt, szobahőmérsékleten is finom.
|
Pain au levain |
|
Ez a kenyér akkor jó, ha puha, omlós és íze kissé savanykás. |
Előkészületek 1:
30 g élesztő
22 g teljes kiőrlésű liszt
38 g francia liszt
60g szobahőmérsékletű víz
Alaposan keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Fedjük le az edényt és szobahőmérsékleten hagyjuk állni eddig, amíg kétszeresére dagad (kb. 8 óra)
|
Előkészületek 2:
kovász az előző lépésből
100 g francia liszt
37 g teljes kiőrlésű liszt
100 g szobahőmérsékletű víz
A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd szobahőmérsékleten hagyjuk állni 4-6 óráig, amíg megint kétszeresére dagad.
|
Tészta hozzávalók:
300 g kovász az előző lépésekből
150 g tönkölybúzaliszt
700 g francia liszt
20 g só
590 g hideg víz
|
Tészta elkészítés:
1. Kézzel vagy mixerrel keverjük össze a hideg vizet és a lisztet. Tegyük a tésztát enyhén olajozott tálba, fedjük le, és tegyük hűtőbe 12 órára.
2. A következő napon adjuk hozzá a kovászt és a sót a tésztához, keverjük el egyenletesre. Hagyjuk szobahőmérsékleten 2-3 óráig, amíg térfogatának 1/3-ával megnő. Tegyük hűtőbe 20-24 órára. Ezalatt ismét duplájára dagad. Szobahőmérsékleten kelesztjük még 2 órát, amíg ismét kétszeresére nő.
3. Most formázzuk a tésztát megfelelő alakúra és tegyük sütőedénybe. Takarjuk le nedves törülközővel és hagyjuk szobahőmérsékleten 1,5-2 óráig.
4. Melegítsük elő a sütőt 450 fokosra. A sütőbe tegyünk egy lábasban vizet, hogy párás legyen a levegő sütésnél. Tegyük be a sütőbe a tésztát és vegyük le a hőmérsékletet 230 fokra. Ha a cipók már aranybarnára sültek és belső hőmérsékletük is elérte a kb. 95 fokot, akkor ki lehet venni őket a sütőből.
5. Étkezés előtt 3 óráig hagyjuk hűlni, vagy ahogy igényünk tartja.
|
Pain de seigle |
|
Ez a könnyű barna kenyér kétharmadrész rozs-, egyharmadrész búzalisztből készül. A franciák szívesen fogyasztják osztrigához. |
Előkészületek 1:
10 g élesztő
35 g rozsliszt
35 g víz
Keverjük össze, hagyjuk szobahőmérsékleten, amíg kétszeresére nem dagad, majd rakjuk hűtőbe.
|
Előkészületek 2:
80 g kovász (az előző lépésből)
80 g rozsliszt
80 g víz
Tegyük ugyanazt, mint az előző lépésben.
Előkészületek 3:
230 g kovász (az előző lépésekből)
230 g liszt
350 g víz
Keverjük össze és hagyjuk szobahőmérsékleten, amíg duplájára dagad (kb. 6 óra)
|
Tészta hozzávalók:
690 g kovász (előző lépésekből)
345 g rozsliszt
345 g búzaliszt
440 g víz
20 g só
2g száraz élesztő
|
Elkészítés:
1. Keverjük össze az összes hozzávalót. Gyúrjuk össze kézzel vagy robotgéppel.
2. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba és takarjuk le.
3. Meleg helyen kelesszük 2 óráig.
4. Tegyük a tésztát egy sima felületre és alakítsuk kenyér formájúra. Szórjunk a tetejére lisztet.
5. Tegyük a tésztát egy belisztezett sütőpapírra és egy tálban hagyjuk 1 órát pihenni.
6. Melegítsük elő a sütőt.
7. 240 fokon gőzzel süssük 10 percig, majd vegyük le a hőt és 200 fokon süssük további 40-50 percig.
|
Pan au Chocolat (12 darab)
|
|
Elsősorban a gyerekek körében kedvelt édes péksütemény, de a felnőttek is szívesen fogyasztják reggelire, tejeskávéval. |
Hozzávalók:
45 dkg liszt
3 dkg cukor
0,5 tk só
6 g szárított élesztő
3 dkg + 18 dkg vaj
225 ml langyos víz
1 tojás
10 dkg étcsokoládé
Kenéshez:
1 tojás
|
1. A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt összekeverjük. Beledolgozunk 3 dkg vajat, hozzáadunk 1 tojást és a vizet, majd tésztát gyúrunk belőle.
2. A 18 dkg vajat 3 darabra osztjuk.
3. A tésztát 25x50 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A vaj egyharmadát apró darabokban eloszlatjuk a tészta kétharmad részén.
4. A tészta vajmentes oldalát behajtjuk középre, majd ráhajtjuk a másik oldalát is. A széleit sodrófával összenyomjuk. A tésztabatyut elforgatjuk 90 fokkal. Kinyújtjuk, majd összehajtjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
5. Amíg van a vajból, megismételjük a 3. és a 4. lépést (a pihentetést is).
6. Ha a vaj elfogyott, a tésztát még kétszer kinyújtjuk, és összehajtjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.
7. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és 12 darabra vágjuk.
8. A csokit apróra daraboljuk, tizenkét részre osztjuk, és minden tésztadarab közepére teszünk belőle.
9. A tésztákat felcsavarjuk. A végeit összenyomjuk, és a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
10. Megkenjük őket tojással, és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
|
Pan au raisin (8 darab)
|
|
Ezt szintén reggelire szokták fogyasztani, a Pain au Chocolat mellett pedig a gyerekek egyik legnagyobb kedvence. |
Hozzávalók:
25 dkg liszt
150-170 ml langyos tej
3,5 dkg cukor
6 gramm szárított élesztő
12,5 dkg hideg vaj
Krém:
vanílás cukrászkrém
mazsola
1 tojás sárgája és 1 ek tej a kenéshez
felmelegített baracklekvár
|
1. A lisztet, a cukrot és az életszőt egy tálban összekeverjük. A langyos tejet beleöntjük és összegyúrjuk. Letakarjuk a tálat és félretesszük, amíg a duplájára dagad.
2. Ha megkelt meggyúrjuk és kinyújtjuk négyzetté. Megkenjük vajjal és mind a négy behajtjuk, majd téglalappá nyújtjuk. Utána harmadára hajtjuk és hűtőbe tesszük egy órára pihenni. Kivesszük, ismét kinyújtjuk, összehajtjuk és visszatesszük a hűtőbe. Ezt 2-3 alkalommal még megismételhetjük.
3. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk kb. 30×35 cm-es téglalappá, megkenjük a vaníliakrémmel és jó alaposan megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalánál fogva feltekerjük és 2,5-3 cm széles szeleteket vágunk belőle egy jó éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket jó szellősen, majd letakarjuk és szobahőmérsékleten 45-60 percig kelesztjük.
4. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A csigákat megkenjük tejjel elkeveret tojássárgával és 20-25 percig sütjük amíg szépen meg nem pirulnak.
5. Felmelegítjük a baracklekvárt forrásig, majd egy ecsettel a még langyos csigákat megkenjük vele.
|
Francia diós kenyér |
|
Ezt a kenyeret előszeretettel fogyasztják különbőző borokhoz és sajtkóstoláshoz. |
Hozzávalók:
10 dkg dióbél
5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
4 ek dióolaj (vagy étolaj)
1,5 kk só
75 dkg finomliszt
|
1. A diót apróra vágjuk. 10 darabot egészben hagyunk a díszítéshez.
2. A felaprított diót egy serpenyőben megpirítjuk.
3. A kézmeleg tejet egy tálba öntjük, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés lisztet elkeverünk benne. Langyos helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután az olajat és a sót hozzáadjuk. A liszttel hólyagos tésztává dagasztjuk. A diót beledolgozzuk.
4. A tésztát egy tálban, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
5. Meglisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük és gömbölyded cipókat formálunk belőle. A tetejüket nem túl mélyen kb. ujjnyi szélességben késsel bevagdossuk és a kimaradt diókat ezekbe a vájatokba tesszük.
6. Tepsire rakjuk és kb. 30 percen át ismételten kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
|
Olívás kenyér |
|
Ez a kenyér legtöbbször a mediterrán ételek és a halak kísérője szokott lenni. |
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 és fél dl tej
1 teáskanál só
10 dkg magozott olajbogyó
1 evőkanál fenyőmag
|
1. A liszteket szitáljuk egy tálba, és keverjük össze a sóval.
2. Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel.
3. Az olívabogyót aprítsuk fel, és a fenyőmagot is vághatjuk kisebbre.
4. Gyúrjuk össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyjuk kelni másfél órát.
5. A tésztából formázzunk hosszúkás kenyeret, és tegyük egy kivajazott tepsibe.
6. A tetejét vagdossuk be, és szórjuk meg egy kis liszttel. Hagyjuk így is kelni fél órát.
7. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és süsssük a kenyeret fél óráig. Vegyük lejjebb a hőt 180 fokra, és süsssük további fél órát.
|
Zabpelyhes francia kenyér/bagett
|
|
Vajjal és lekvárral megkenve isteni reggeli alapja lehet. |
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
4 dkg élesztő
1 dkg só
1 dl olaj
|
1. Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele.
2. A lisztet a zabpehellyel, az élesztővel, az olajjal gyúrd össze. Annyi vizet tegyél bele, hogy puha tésztát kapj. Meleg helyen egy órán keresztül keleszd.
3. A megkelt tésztát vágd öt részre, és formázz hosszúkás rudakat.
4. Egy tepsit vajazz és lisztezz ki, majd tedd rá a cipókat. 20-30 percig keleszd, majd a tetejüket vágd be.
5. Előmelegített sütőben süsd készre őket.
|
Francia mézes kenyér/bagett |
|
Egy édesebb változat a bagettre. |
Hozzávalók:
400 g liszt
1 tk méz
só
600 g félfehér búzaliszt
40 g friss élesztő
1 tk cukor
20 g vaj
liszt a dagasztáshoz
|
1. A 400 g lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a mézet és 1 tk sót, majd elkeverjük 400 ml langyos vízzel. Ezt a kovászt egy éjszakán át meleg helyen kelni hagyjuk.
2. Másnap a kovászhoz adjuk a félfehér búzalisztet. Az élesztőt a cukorral feloldjuk 150 ml langyos vízben. A vajat a liszthez morzsoljuk, és megszórjuk 1-2 tk sóval.
3. Mindezt a felfuttatott élesztővel kemény, rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarva 60 percig pihentetjük.
4. A tésztát lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, és két, kb. 40 cm hosszú tekercset formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és mindkét tekercset 5 cm-enként ferdén bevágjuk. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
5. A kenyereket 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha a teteje túl sötét lesz, takarjuk le alufóliával.
|
|