Franciaország inkább a különféle (t9bb, mint 400) sajtjairól híres, de ejtsünk pár szót a többi tejkészítményről is.
Vaj (beurre)
Noha talán észre sem vennénk, de a finom francia vaj igenis ott lapul a tradicionális reggeli bagetten a szintén elengedhetetlenül fontos lekvárok alatt. A vaj remek alap, a franciák gyakorta esznek vajas kenyeret gyümölccsel, zöldségekkel vagy csak úgy magában is :).
Tej (lait)
Nem kifejezetten tejimádó nép a francia, tejet inkább csak a sajtok előállításanak alapanyagául használnak. Amit azonban érdemes megjegyezni, hogy, mint minden más ételnél, itt is a természetes bio dolgokat részesítik előnyben, ezekben ugyanis több a probiotilum és így egészségesebbek.
Joghurt (yaourt)
A joghurt természetes élőbaktérium-kultúrával segíti a bélflóra egyensúlyánal megőrzését, emellett pedig, magában vagy akár gyümölcsökkel, mézzel, babonapehellyel kominálva, remek éhségűzőként hat két főétkezés között. Fogyassz te is több joghurtot, akárcsak a franciák!
Házi joghurt (gép nélkül)
|
|
A joghurtot otthon magad is elkészítheted, méghozzá nagyon is egyszerűen! Ízlésed szerint rakhatsz bele gyümölcsdarabokat, vagy anit csak megkívánsz. Ints búcsút a mesterséges ízfokozóktól és tartósítószerektől hemzsegő "joghurtnak"! |
Hozzzávalók:
1 liter 3,5 vagy 2,8%-os tej
1-2 evőkanál joghurt vagy baktérium-kultúra
|
1. Közepes lángon addig melegítjük a tejet, míg a széle buborékos lesz és gőzölög a teteje.
2. A meleg tejet egy nagy tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni, míg 40 fokos lesz. (Ha nincs hőmérőnk: addig hagyjuk hűlni, míg a mutatóujjunkat 20 másodpercig benne tudjuk tartani.)
3. A joghurtot vagy baktérium-kultúrát egy kis tálba tesszük, ráöntünk egy kevés meleg tejet és alaposan összekeverjük. Visszaöntjük a nagy tálba, egyelőre csak a harmadát, jól elkeverjük, majd apránként a többit is hozzáadjuk. Végül az egészet jól összekeverjük. Vastag törülközővel letakarjuk, és 6-8 órára (vagy éjszakára) meleg helyre tesszük. (A gázsütő például jó hely, ha az őrláng ég csak benne, és beletehetünk egy lábos forró vizet is).
4. Amikor kész, műanyag fóliával letakarjuk a tálat, és fogyasztás előtt nyols órára a hűtőbe tesszük. Ha sűrűbb joghurtot szeretnénk, szűrjük át finom anyagon.
|
A francia sajtokról külön menüpontban olvashatsz!
|